Vad väger frystorkad mat?

En guide till vikten av praktiska måltider

Frystorkad mat har blivit en favorit bland äventyrare, preppers och rymdfarare på grund av dess lätta vikt och långa hållbarhet. Men hur lätt är denna typ av mat egentligen? I denna artikel dyker vi ner i vikten av frystorkad mat.

Hitta frystorkad mat till bra pris online

När det gäller inköp av frystorkad mat är det idag enklare än någonsin tack vare digitaliseringen. För dem som söker frystorkade produkter till konkurrenskraftiga priser finns det många pålitliga onlinebutiker att välja mellan. Många specialiserade webbutiker erbjuder ett brett sortiment av frystorkade måltider, snacks och råvaror, både för vardagligt bruk och för äventyrsentusiaster. De som oftast är bäst pris och kampanjer på frystorkad mat är Outdoorexperten, Scandinavian Outdoor och Astro

Grundläggande om frystorkning:

Frystorkning, eller lyofilisering som det också kallas, är en process där mat fryses och sedan torkas i ett vakuum. Genom att avlägsna nästan allt vatten, kvarstår bara matens fasta ämnen, vilket resulterar i en avsevärt lägre vikt.

Källa: Svenska Livsmedelsverket, “Konservering av mat genom frystorkning”.

Faktorer som påverkar vikten av frystorkad mat:

1. Vatteninnehåll:

Vatten är en av de tyngsta komponenterna i mat. Genom att avlägsna upp till 98% av vattnet kan frystorkad mat minska i vikt med 70-90%, beroende på ursprunglig vattenhalt.

2. Tillagade ingredienser:

Mat som först har tillagats och sedan frystorkats kan väga mer än råa frystorkade ingredienser eftersom tillagning kan introducera ytterligare ingredienser och fukt.

3. Förpackningen:

Medan förpackningen ofta är lätt, bör dess vikt beaktas, särskilt om du planerar en vandring eller annan aktivitet där varje gram räknas.

Jämförelse av vikt:

För att ge ett praktiskt perspektiv:

  • En typisk färsk biff kan väga omkring 200 gram. Efter frystorkning kan dess vikt minska till så lite som 30-60 gram.
  • Ett äpple som väger 150 gram färskt kan endast väga 15-30 gram efter frystorkning.

Varför vikten spelar roll:

  1. Bärbarhet: För dem som vandrar, campar eller klättrar kan varje gram göra en skillnad. Frystorkad mat gör det möjligt att bära flera dagars föda utan att belasta ryggen.
  2. Lagring: Minskad vikt innebär också mindre utrymme. Detta är särskilt användbart för dem som lagrar mat för nödsituationer.

Slutsats:

Frystorkad mat är betydligt lättare än dess färska eller tillagade motsvarighet på grund av avlägsnandet av vatten. Den exakta vikten kan variera beroende på produkten och dess ingredienser, men en sak är säker: frystorkad mat erbjuder en lättviktig lösning för många behov.

Nyckelord: Frystorkad mat, vikt, bärbarhet, lagring, vatteninnehåll, lyofilisering.

Observera: När du planerar att använda frystorkad mat, särskilt för aktiviteter som vandring, kan det vara klokt att väga maten i förväg för att kunna packa effektivt.

Vi vill gärna tipsa om:

Skuldsaldo.se och deras guide om omstartslån

Köp billig frystorkad mat